Het leven waard

Henri Louis Wiertz - Schilderijen

Opdrachtgever:
Tjasker Design & Publications

Omvang:
208

Formaat:
172 x 246 mm

Fotografie:
Tjasker Design

'Het leven waard' is een eigen uitgave over de schilderijen van mijn grootvader, de kunstschilder Joub Wiertz. Vier jaar heb ik samen met mijn neef Jules Wiertz heel Nederland doorkruist. Uiteindelijk is het gelukt om een mooie representatieve collectie vast te leggen. Wat gelijk opvalt is de afwisseling in technieken zoals zijn zelfontwikkelde cementtechniek, aquarellen, pentekeningen en linoleumsnedes. Maar ook de diversiteit van zijn onderwerpen is kenmerkend. Naast landschappen en stillevens ook veel botters, bomen, bloemen, naakten, steden tot zelfs abstract werk.
Joub wiertz was een opmerkelijk kunstenaar. In 1938 sluit Joub zich aan bij de kunstenaarsvereniging ‘De Onafhankelijken’. Hij is met vier schilderijen vertegenwoordigd op de jaartentoonstelling van 1939 in het Stedelijk Museum. In het totaal heeft hij hier 17 keer geëxposeerd. Zijn oorlogsjaren zijn ook onstuimig te noemen. Naast zijn levensverhaal hebben we ook een aantal kranten-interviews opgenomen. Hier kunnen de lezers kennismaken met de ongekende fantasie. Enkele uitspraken zijn zo bijzonder dat deze zijn uitgelicht op een eigen pagina. Meer werk is te vinden op https://www.joub-wiertz.nl
Alle schilderijen, aquarellen en tekeningen zijn verdeeld qua onderwerp in aparte hoofdstukken waarbij de grijze achtergrond bij elke sectie is afgestemd. De kunstwerken staan verticaal gecentreerd op elke pagina. Ze zijn niet weergegeven in de verhouding tot het ware formaat maar afgestemd op de bladspiegel.
Jules Wiertz (rechts) is verantwoordelijk voor de levensbeschrijving van Joub Wiertz. Halfneef Harrie Wiertz heeft de eindredactie voor zijn rekening genomen (midden). Ik heb alle schilderijen op locatie gefotografeerd, gecorrigeerd en dit kunstboek ontworpen, opgemaakt en geproduceerd. Op 28 januari 2024 is dit boek door ons gepresenteerd aan familie en belangstellenden.

Wilt u ook een mooi boek laten ontwerpen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

e-mail Philipp van Ekeren